Защо PRINTOPIX?

Уважаеми клиенти, Нашата компания е с дългогодишен опит в рекламната индустрия. Помогнали сме на много фирми и марки от различни сфери да реализират своите маркетингови стратегии и да се откроят в силно конкурентния и наситен пазар. Ние разбираме, че всеки бизнес има уникални нужди и цели - ето защо създадохме електронен магазин PRINTOPIX.com. Предлагаме всички размери рол банери.

Не. За преглед на продуктите в електронния каталог не е необходима регистрация.

Всички потребители ползват протекцията на закона за защита на потребителите (ЗЗП). На този адрес: http://www.kzp.bg можете да намерите подробна информация.

Да. В цената на всички продукти е включено ДДС.

Издаваме фактури и сме регистрирани по ЗДДС.

Да, можем да изготвим индивидуална програма за пазaруване на едро. За повече информация се свържете на телефон 0887 433 955 или на имейл: mail@printopix.com

Гарантираме за качеството на продуктите. Ние имаме партньорски отношения само и единствено с европейски фирми.

След изпратена от Вас заявка ще получите проформа фактура с поръчаните от Вас артикули и нашата банкова сметка.

Законово основание за услугата е Наредба № Н – 18 от 2006 г., чл.3 за „Регистриране и отчитане на направените продажби“. Съгласно текста в наредбата един от вариантите, който Ни освобождава от задължението да издаваме Фискална касова бележка, е плащането към Нас да се извършва чрез Пощенски паричен превод. Тази услуга трябва да бъде извършена от лицензиран пощенски оператор, каквито са куриерските фирми "ЕКОНТ"  и "СПИДИ".

Нова - новопостъпила поръчка. Очаква се да се осъществи контакт с клиента.

В процес на обработка - Продуктите са поръчани от склад и предстои да бъдат изпратени към клиента.

Завършена - Поръчката е изпратена към клиента.

Анулирана - Поръчката е анулирана поради някаква причина - няма контакт с клиента, грешен тел. номер, дублирана поръчка и други..

Телефонът за поръчка:  0887 433 955.

Алтернативен метод, за да направите поръчка е: email: mail@printopix.com

Клиентът поема разходите за доставка при Връщане / Подмяна на продукт, с изключение на случаите в които PRINTOPIX.com има вина за това. 

В случай, че плащането е направено с банков превод, възстановяването на суми се извършва чрез платежно нареждане към сметката, от която е направено плащането в срок от 5 работни дни.

В случай, че плащането е направено с наложен платеж, възстановяването на суми се извършва с паричен превод към лицето закупило стоката в срок от 5 работни дни.

Всички продукти се иапращат с опция за преглед и тест. Може да тествате продуктите. В рамките на 15 мин. куриерът е длъжен да Ви изчака, за да вземете решение дали искате да закупите продукта ни.

Съгласно чл. 55, ал. 1 от "Закон за защита на потребителите" (ЗЗП), потребителят има право да замени закупен продукт с друг на същата, по-ниска или по-висока цена, в срок на 14 дни от датата на получаване му. При възникнали въпроси от Ваша страна се обърнете към Нас на телефон 0887 433 955 или имейл: mail@printopix.com

Да. В рамките на 15 минути куриерът е длъжен да Ви изчака, за да видите съдържанието на пратката.

Възможно е Вашата поръчка да се забави с няколко дни, поради ред причини:

- Почивни дни.
- Форсмажорни обстоятелства.
- Други причини, не пряко свързани с PRINTOPIX.COM.

За всички поръчки над 500 лв. доставката е БЕЗПЛАТНА до клиента.

Доставката се извършва от куриерските фирми "Еконт" и "Спиди" - по официалния им ценоразпис. Цените на куриерските услуги могат да варират спрямо ценовата политика на съответния куриер.

При покупка на стоки на обща стойност над 500 лв. - доставката е БЕЗПЛАТНА.

Доставката на поръчките се извършва от куриерските фирми "Еконт" и "Спиди". Обикновено се осъществява в срок от 2 (два) до 5 (пет) работни дни - в зависимост от спецификата на поръчката, наличността на продуктите в нашия склад и натовареността на куриерските фирми.

Поръчка, чиито продукти са налични на склад и са без услуга печат - направена до 12 часа на обяд, се обработва и изпраща в същия ден.

Поръчка, чиито продукти са налични на склад и съдържат услуга печат се изпраща в рамките на 2 (два) работни дни.

Поръчка с метод на плащане по банков път, се изпълнява веднага след постъпване на сумата от банковия превод в нашата фирмена сметка.

Поръчка, направена през почивните дни (събота и неделя) се обработва в понеделник.

Съгласно чл. 55, ал. 1 от "Закон за защита на потребителите" (ЗЗП), потребителят има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина да се откаже от получената стока в срок на 14 дни от датата на получаване на стоката. Вижте раздел "Рекламации" за условията за връщане на продукт, както и "Формуляр за връщане на продукти".

Може да върнете или подмените продукт в 14-дневен срок, считано от датата на получаване на пратката.


Да. Можете да поръчате и без регистрация. Бъдете сигурни, че попълвате Вашия e-mail и телефон правилно, за да можем да се свържем с Вас.

Когато оформите поръчката и я потвърдите, на e-mail адреса, който сте посочили за контакт с Вас при регистрацията си или при поръчката си без регистрация, ще бъде изпратено писмо, което съдържа номера и датата на поръчката, както и нейното съдържание. Моля, пазете това писмо - то съдържа важна информация и е потвърждение, че сте оформили и потвърдили поръчката.

Копие от този мейл получаваме и ние.

След получаване на поръчката, ние ще Ви уведомим с e-mail, че поръчката е в процес на изпълнение. Ако е необходимо може да свържем с Вас на посочения от Вас телефон или e-mail за уточняване на някои подробности. В случай, че някой от продуктите, които сте поръчали не е наличен, Вие можете да го замените с друг, като е необходимо да ни уведомите по e-mail или по телефона за тази промяна.

Ако сте направили поръчка при нас и не сме се свързали по никакъв начин с Вас през следващите 2 работни дни - моля, пишете ни за изясняване на проблема на mail@printopix.com или се обадете на телефон 0887 433 955  - ще е нужно да посочите номера на направената от Вас поръчка.

PRINTOPIX.com ще положи всички усилия да осигури достъп до сайта без прекъсвания при електронно предаване и без грешки. Въпреки това, поради естеството на Интернет, непрекъснатият достъп и липсата на грешки не могат да бъдат гарантирани.

Наложен платеж

Плащането се извършва на куриера, в момента на доставката.

Банков превод

Изисква се предварително заплащане. Сумата се превежда по сметката ни в лева след изпратена от нас проформа фактура.

Всички такси и комисионни са за сметка на клиента.

Пратката се освобождава след като сметката бъде заверена със стойността на поръчката. В основание за плащане задължително вписвайте номер на проформата!

Меню